BRUKS- OG NOSEWORKTRENING

På torsdagen i forrige uke var vi i treningshallen fra 17-20 på to ulike treninger. Først var vi med på en ny treningsgruppe som egentlig har planer om å ha konkurranserettet NBF-trening, men hvor involvert vi kommer til å være i akkurat det vet jeg ikke. Jeg fikk en hyggelig facebook-melding hos en i klubben som har vært med på å organisere denne gruppen, der han skrev at han visste at vi sliter litt med utfall etc, så vi var hjertelig velkomne.

Vi hadde først et lite møte der vi planla gangen i treningene fremover, og ble enige om at fokuset skulle ligge på miljøtrening helt i starten. Jeg fikk en god feeling i denne gruppa og gleder meg til å kunne få være her hver torsdag fremover. Fokuset vårt på disse treningene blir kontakt, og å klare å holde fokus og kanskje etterhvert gjøre en del øvelser i samme rom som flere andre hunder.

Fenris var inne i rommet med to (!) hannhunder hele tiden og det gikk fantastisk bra, han var såklart litt stressa ettersom at det er en liten hall, men utfallene kom bare når han ble gira av at Rambo (Rottweiler) lekte med Markus.

Ellers har Fenris en veldig høy forventning til dette bygget, han girer seg ekstremt opp allerede utenfor. Han forbinder bygget med agility, så vi må lage en plan på å senke stressnivået hans rundt hallen siden vi likevel har lagt agilityen på hylla. Jeg vil ha fokus mot meg – her inne skal vi trene sammen. dsc_0015Etter brukstreningen var det noseworktrening, og jeg var veldig spent på hvordan han kom til å ta det denne gangen. Sist gang bygget vi bare opp verdien for å jobbe med nesen ved å fylle esker med godbiter. Da var det typ 2-3 esker ute og den nærmeste hadde alltid godbiter. Han forsto egentlig ikke så mye da og stilte seg ofte opp på eskene for å kjøre bakpartskontroll.

Denne gangen lå det strødd esker og støvsugere, utstillingsbord og leker. Vi fortsatte tråden med masse gobiter i en eske, og han var helt fantastisk flink. Han søkte lenge, men ret ved siden av esken med godbiter ga han opp og bjeffet på de andre som satt inne i hallen. Kjempesynd da han var så flink å jobbe rett før, det ble litt for vanskelig. Han bikket litt over etter dette og ble litt ufokusert.Neste gang skal vi gjøre det litt enklere igjen så får vi se.

EN GOD PERIODE

Det er ikke no’ hemmelighet at Fenris er en gjeterhund med stor G. Han får rykninger av alt: biler, slalomski, barn, sparkesykler, trillekofferter, tilhengere, akebrett, løv i vinden… ja, you name it.

Den siste tiden har det derimot skjedd noe. Jeg vet ikke hva det er, kanskje fordi jeg har blitt mer konsekvent i treningen, eller at det bare skyldes at vi har gått mer nedover i gatene enn oppe i fjellet grunnet kneskaden hans. Den siste måneden har sladretreningen vår virkelig vist seg fra sin beste side. Fenris imponerer meg rett og slett, man merker tydelig at han er med på leken. Hvis han hører eller ser en bil eller et menneske eller i det hele tatt noe som beveger seg, så kaster han seg rundt mot meg og setter seg foran meg.

Jeg merker på måten han tar godbiten på om han er stresset eller ikke, og nå er det utrolig sjeldent at han biter hardt. Hvis han ser en bil så kaster han seg opp skråninger på trange veier, det er utrolig kult å se hvordan denne leken har formet han.dsc_0085Sladretrening, eller kindereggøvelsen om du vil, er en utrolig praktisk øvelse som man kan bruke til nesten alt. Fenris er en greit reaktiv hund, han har blitt mye bedre enn han var med det ligger fortsat der. Sladretreningen er vår reddende engel, for den gjør alle utfordrende situasjoner til en lek. For et par dager siden kom en mann på slalomski out of nowhere og skremte vettet av både meg og Fenris da han bråbremset rett foran oss. Fenris hoppet høyt og stivnet helt. Jeg sto stille for å se hvilket valg han tok, og det så veldig ut som at han hadde planer om et utfall, men i siste sekund bråsnudde han og satt seg hos meg. Disse greiene fungerer faktisk! Jeg ble så søkkimponert at han mannen må ha trodd at jeg var spik spenna gæ’ærn så mye som jeg roste og holdt på.

Det kule med denne øvelsen er at den lett lar seg overføre til flere typer forstyrrelser, man må ikke begynne fra scratch med alt hele tiden. Jo bedre de kan det, jo flere forstyrrelser overføres det til. Genialt, og så enkelt!

dsc_0099Hvis du vil lese mer om denne øvelsen er det en velig fin artikkel fra Canis her, ellers er boken «100% positiv hverdagslydighet» av Arne Arrestad virkelig noe som er verdt å sjekke ut!

SAMARBEID OG KONTROLL

I høst meldte jeg oss nok en gang på Klickerkloks onlinekurs for samarbeid og kontroll. Vi var deltakere på det kurset for kanskje 2 år siden, men kurset druknet i alt annet så vi fikk aldri gjennomført det skikkelig. Fenris har slitt med skade i hele høst og har derfor hatt lekeforbud, men nå er han friskmeldt og jeg har derfor dratt frem kurset igjen. Jeg har lagt opp en plan på hvordan vi skal gjennomføre det nå, og tenker å bruke ca 2 uker per leksjon. Enkelte ting som læres her kan han godt fra før av så det vil vi ikke bruke så alt for lang tid på.

Det fine med onlinekurs er at man kan trene når man vil! Kurset var vel egentlig ferdig i desember, men det ligger ennå synlig for oss.

Litt kjapp info om kurset hentet fra klickerklok.se:

Dette kurset passer for deg som vil utvikle relasjonen og samarbeidet med hunden din. Kurset passer både for valper, unghunder og voksne av alle raser. Et godt samarbeid og en god relasjon legger grunnlaget som gjør både hverdagen og (trening til) konkurranser lekende lett.

Hundetrening og hundehold er så mye mer enn å bare trene atferder. Å trene atferder er en viktig del av det og er ofte lett i miljøer uten forstyrrelser. Et god relasjon gjør det mye enklere å lykkes i vanskeligere situasjoner der andre ting lett kan stjele hundens oppmerksomhet.

Det er Thomas Stokke som har dette kurset, og han er utrolig flink til å hjelpe deg på vei gjennom kursene. Han gir fyldige og konkrete svar, og man føler virkelig at man får maks utbytte av hans kurs. Dette anbefales virkelig!

ALENE HJEMME

Guttene mine er ikke hjemme i helgen – Fenris nyter fjellivet på hytta med paps og kjæresten er sporty på innebandyturnering på (i?) Senja. Selv har jeg jobbhelg og bruker fritiden på vasking av hus og planlegging av samarbeid og kontroll-kurset som jeg har tenkt å starte med på mandag.

Lillingen var nesten fri for mat, så siden jeg likevel var på jobb kjøpte jeg med et par poser V&H for å fylle opp i fryseren. Disse pakkene med kjøttboller er geniale for oss med litt mindre hunder, Fenris skal ha 8 stykker to ganger for dag. Slipper å bruke timesvis på tining og oppskjæring med disse pakkene! Han får dem helt frossen, så har tennene hans litt å jobbe med. Plakken på tennene er betraktelig mye mindre, og nå når han endelig spiser litt tyggbein i tillegg så kreves det ikke så mye styr når vi pusser tenner.dsc_0015Vi fikk inn en ny type fiskeolje på jobb for en liten stund siden, og den har jeg gledet meg til å teste ut. Sjekk den spreke fargen, ‘a! Denne oljen er fersk, ubehandlet og en naturlig råvare fra norsk laks, rik på antioksidanter og fri for tilsetningsstoffer. Fenris er litt rar da, for første gangen jeg hadde denne på maten hans så nekta han å spise i 3-4 dager. Han er som unger: «det der har jeg ikke smakt så det liker jeg ikke!».

Etter et par dager pumpa jeg oljen på siden av fatet, slik at ingenting rørte maten hans. Han spiste alt, og når jeg pekte på oljen smakte han på det også. Nå er det krigsdans hver gang han skal spise, han spinner rundt på gulvet og bjeffer når mat og olje settes frem. Merkelig gutt, altså. Oljen er i alle fall godkjent!

Lillingen sliter en del med kløen sin så det er fint å ha noe som jobber med problemet innenfra også, ikke bare alle produktene som brukes utenpå.dsc_0047Nå sitter jeg bare her og leser litt teori rundt kurset, klokka er alt for mye og jeg skal på jobb klokka 08.00. På kvelden er det alltid kaos i tankerekken, og busslaster på busslaster med idèer og tanker melder seg hele tiden. Det er fint å ha noe å henge fingrene i, jeg gleder meg til å komme i gang med treningen!

Nå har jeg akkurat skrevet ferdig prioriteringslista og målene våre gjennom kurset og året. I tillegg har jeg skriblet ned en sånn ca treningsplan for de neste ukene. dsc_0118

SØK I HUS MED FAMILIEN

Etter jobb i dag kjente jeg veldig på en treningsiver jeg ikke har hatt på lenge. I romjula tok jeg kjæresten og Fenris under armen og suste avsted til mine fantastisk fine mentorer i Harstad. De hadde planlagt en treningsdag for oss for å bygge opp Fenris sin selvtillit og selvstendighet, så da gikk hele dagen til å prøve å venne ham til å leite etter folk i en diger militærgarasje. Det ga absolutt mersmak, særlig da de kjørte runder med sine egne hunder som virkelig kunne dette. Hvis Fenris bare blir halvparten så god så kommer søk i bygg til å være utrolig gøy!

Etter kveldsturen skar jeg opp en grillpølse og trente litt «hold fast» for oss selv, før jeg kom på at jeg hadde lyst til å teste å søke etter mennesker. Snille kjæresten stilte opp med en gang, jeg tror han i hemmelighet virkelig liker å trene med Fenris. dsc_0138Vi startet helt på scratch: Fenris og jeg gikk ut i gangen og lukket døra mens Kalle stilte seg opp midt i stua, slik at han var det første vi så da jeg åpnet døra. Da Fenris så man sa jeg «finn mann», og Kalle klikket med klikkeren med en gang Fenris duret mot ham. Mamma syns dette virket gøy så hun slengte seg faktisk med på neste runde! Utrolig gøy å se at de andre var engasjerte og fant ulike plasser å stå for hver runde.   dsc_0150Er det noen bak her?

Man merker på Fenris at han syns dette er stor stas, tenk alle pølsebitene han får bare for å løpe til mennesker han er glad i! Vi gjorde det ikke spesielt vanskelig denne gangen, ingen var spesielt godt gjemt eller noe, alle sto rett opp og ned, men i ulike rom, så han måtte gå litt rundt. dsc_0154Hei! Jeg fant deg, far!

Søk i bygg er definitivt noe vi skal teste oftere! Utrolig morsom innendørsaktivitet for både to- og firbeinte. Har du testet søk i bygg før?

NYTT ÅR, NYE MULIGHETER

Godt nyttår!

Vår nyttårsaften gikk rolig for seg i skapet mitt sammen med Fenris og kjæresten. Jeg har et relativt stort skap, så det var akkurat plass til madrassen og en hel haug med dyner og puter. Vi installerte oss bra der med data og film, tyggebein til Fenris og godis til oss.

På grunn av alt av sykdom og andre problemer vi har støtt på i 2016 så kommer jeg ikke til å ha spesielt høye ambisjoner for oss i år. Målet for 2017 blir å skape en bedre relasjon oss i mellom, og finne en ny sport vi kan drive med da agility desverre ikke er et alternativ lenger.

Mål for 2017:

  • Dra på telttur.
  • Kløvturer.
  • Snuse litt på Nosework.
  • Bygge selvtillitt gjennom å trene søk i bygg.
  • Prøve å lære Fenris at vann er gøy, kanskje også lære ham å svømme sammen med meg.

DSC_0136

GROOMING DAY

dsc_0100I dag skal dagen gå til litt etterlengtet pelsstell. Siden Fenris skal til en kikhullsspesialist på tirsdag så må vi fikse oss i dag. Hanmå være nydusjet for å minimere risk for infeksjoner, så da svinger vi oss rundt i dag siden vi ikke får mulighet for det i Oslo. Er heldigvis innafor å dusje 2 dager før!

Da jeg var på besøk hos kjæresten i Stockholm snublet vi over en helt fantastisk dyrebutikk som hadde alt jeg trengte og litt til. Vi fant sjampo, balsam og detangler fra favorittserien min: Espree.dsc_0112Sjampoen og balsamen er laget av tea tree olje og aloe vera, og er beregnet på hunder med ekstrem kløe. Jeg er veldig spent på om denne kan fungere for lilingen, han sliter så med kløe på grunn av allergien sin.

Fenris blir jo aldri ordentlig gjennomvåt uansett hvor lenge man holder på, og han bli søren aldri tørr heller. Heldigvis har vi en ganske brukbar hårføner! Skulle dog av og til ønske at jeg hadde en skikkelig turboføner. Får sette det på ønskelista en gang. Et par timer med børsting og klipp skal vi også igjennom, så vi må nesten bare sette i gang! Dagsposjekt, denne pelsen altså. dsc_0153Heldigvis er Fenris veldig tolerant når det kommer til slike ting! Han liker det ikke, men jeg får gjøre alt jeg vil, så lenge jeg vil. Lillingen er fantastisk tålmodig når det trengs!